Mermer masa nasıl temizlenir ? Mermerden leke nasıl çıkartılır ? %100 Etkili !

Mermer Yemek masasından çay kahve lekesi nasıl çıkartılır ?

Bu yazıya denk geldiyseniz muhtemelen evinizde, ofisinizde ya da cafede kullandığınız sehpa, mermer mutfak tezgahınız, salonda kullandığınız mermer yemek masası üzerindeki lekeler ya da yerdeki döşemeniz üzerine dökülen bir kahve lekesi canınızı bir hayli sıktı. Temizliğinin nasıl yapılacağı konusunda bir fikriniz yok ve temizlik yaparken daha fazla zarar vermekten korkuyorsunuz. Hiç canınızı sıkmayın birazdan Mermer nasıl temizlenir,  Mermer masa temizliği ve koruması nasıl yapılır, Mermerden çay, kahve lekesi nasıl çıkartılır? gibi soruların cevabını anlatacağım. Yazımı Sonuna kadar okumanızı tavsiye eder, faydalı bulduysanız yorumlarınızı ve sorularınızı beklerim.

Öncelikle mermeri tanıyalım;

Bildiğiniz üzere mermer, kalsit ( kirteçtaşı) yapısında olduğu için emici, çizilgen ve narindir. Doğal renk tonlarının, farklı doku ve desenlerin bulunduğu görsel açıdan çok şık mermerler yapılarımızın genelinde ya da dekoratif unsur olarak sıklıkla kullanılmakta. Fakat dedik ya narin diye, güzelliğini yıllar boyu kaybetmemesi için kullanımına biraz özen göstermeli ve temiz kullanmaya dikkat etmelisiniz.


Mermeriniz varsa bu 7 hatayı asla yapmayın ! 

  1. Mermerler çizilebilen malzemelerdir. Dolayısı ile mermerinizi aşındıracak çizecek maddelerden uzak tutun. Zemindeki yer döşemesi mermerlerin çizilmemesi için sandalyelerin, masaların koltuk ayaklarının altına plastik ya da keçe benzeri çizilmeyi engelleyici materyaller koyabilirsiniz.
  2. Mermer traverten gibi doğal taşlara asla asit içeren kimyasallar sürmeyin. Bunlar mutfaklarda ve banyolarda sıkça kullandığımız; kireç çözücü, tuz ruhu, porçöz gibi. Bu tür maddeler mermerde yüzeyin parlaklığının kaybolmasına, matlaşmasına ve dönüşü olmayan deformelere sebebiyet verir. Not: Sirke ve limon gibi maddeler de asit içerdiğinden mermerinizden uzak tutmaya özen gösterin.
  3. Mermer mutfak tezgahında beyaz beyaz sabun artığı ya da su damlası gibi lekeler görüyorsanız aslında bunlar leke değil limon ya da sirke gibi asitli maddelerin taşı deforme etmesinden kaynaklıdır.
  4. Mermerinizdeki çıkmayan inatçı lekeleri asla bulaşık teli ile temizlemeye, lekeleri  telleyerek çıkarmaya çalışmayın. Çıkarmak istediğiniz leke belki çıkar ama tellediğiniz yerdeki çizikleri ev ortamında eski haline getirmek, parlatmak mümkün olmaz. Çizilen mermerleri eski haline getirmek için bu yazımı okuyabilirsiniz. -> goo.gl/1csBbw
  5. Cilalı, parlak mermerlerinizi temizlemek için asla cif gibi içerisinde partikül bulunan temizik malzemeleri kullanmayın. Zira içindeki partiküller zımpara gibi mermerinizin çizilmesi için biçilmiş kaftan !
  6. Çay, kahve kola meyve suyu gibi içecek domates, salça gibi renk verici yiyecek maddeler döküldüğünde vakit kaybetmeden arap sabunu ile silip duru bir bez ile temizleyin. Masa kullanımında içeceklerinizde bardak altlığı, tencereler için nihale kullanın.
  7. Ani ısı değişimlerinden kaçının. Mermerler sert malzemeler olduğu için ani ısı değişimlerinde genleşmeye ve çatlamaya müsaittirler. Ocaktan aldığınız sıcak bir çaydanlığı ya da tencereyi direkt mermer masanızın üzerine koymayın. Mutlaka tencere altlığı kullanın. Bu madde çimstone, samsung radianz, belenco gibi quartz paneller içinde geçerlidir.

Şimdi buraya kadar anlattıklarımdan dolayı mermer kullanımından gözünüz biraz korkmuş olabilir fakat bu maddelere dikkat etmeniz halinde mermerlerinizi yıllar boyu ilk günkü gibi kullanmanız mümkün.

Çok geç olmadan mermer için önleminizi alın ! Silikonlu Mermer Koruyucu

Özellikle lekelenmelere karşı tavsiyem; piyasada adı koruyucu mermer cilası olarak bilinen ürünlerdir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken, sizin sadece parlaklık hedeflemediğiniz sıvı maddelere karşı koruma sağlamak istediğiniz için bu cilanın silikon bazlı ve su iticiliği özelliği olmasıdır.
Alacağınız sıvı mermer cilası uygulaması da oldukça kolaydır sadece sürün, biraz bekledikten sonra kuru mikrofiber bir bez ile parlatın. Burada en önemli olay doğru ürünü bulup satın almanızdır. Marka ve ürün tavsiyesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gelelim asıl konuya.
Mermerdeki Lekeler nasıl çıkartılır ?! Çok kolay ve %100 etkili yöntem

Yüzeydeki bulunan lekeleri temizlemek için çamaşır suyu, benzin, arap sabunu gibi maddelerin kullanıldığını, tavsiye edildiğini duymuşunuzdur. Fakat bizim konumuz taşa derinlemesine işlemiş lekeleden kurtulmak.

İhtiyacınız olan malzemeler Hydrogen Peroxide (Hidrojen peroksid) ve karbonat.  Hidrojen peroksid mikrop öldürücü ve beyazlatıcı özelliğe sahiptir. Halk arasında oksijenli su olarak bilinen hidrojen peroksidi eczanelerde bulabilirsiniz.

Karbonat ( Baking soda) sanırım herkesin bildiği bir ürün. Karbonatta bildiğiniz üzere beyazlatıcı etkiye sahiptir ve her markette kolayca bulabilirsiniz.

Bu iki malzemeyi temin ettikten sonra ihtiyacınız olan diğer malzemeler;
-Orta büyüklükte bir kase, kap ,kacak
-Şeffaf ya da beyaz naylon örtü (Buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz)
-Tahta ya da plastik kaşık
-Su ve mikrofiber bez

Hadi başlayalım;

Malzemelerinizi hazırladıktan sonra size sıkıntı çıkaran, canınızı sıkan lekenin yanına gidip şöyle bir bakın ve vedalaşın. Birazdan canına okuyacaksınız.

Lekenizin büyüklüğüne göre kabın içerisine yeterli miktarda oksijenli su koyun üzerine karbonat ilave ederek karıştırın. Kıvamı puding, muhallebi gibi olmalı.

Kıvamı yakaladıktan sonra lekenin üzerine kaşık yardımı ile sürün , biraz bolca sürün yani en az bir bozuk para kalınlığı kadar sürmeniz gerekir. Ardından üzerini naylon ile kapatıp en az 20 dakika en fazla 30 dakika bekledikten sonra naylonu kaldırın mikrofiber bez ile üzerinde kalan karbonatı nemli mikrofiber bez ile temizleyin. Lekelerin kaybolduğunu göreceksiniz.

Hadi geçmiş olsun…

Bir daha aynı durumla karşılaşmamanız dileklerimle.

Bir önceki, yazımız olan 2018’de En Çok Tercih Edilen Traverten Patlatma Renkleri ! Birbirinden güzel  7 farklı model başlıklı yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Dekoratif patlatma doğal taş duvar kaplamalarının temizliği nasıl yapılır? Merak ediyorsanız buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı tamamen kendi tecrübe ve deneyimlerime göre yazdığım için izinsiz kopyalanması, çoğaltılması, farklı bir sitede kullanılması yasaktır gibi bir kuralım yok. Bilgi paylaştıkça güzeldir. Emeğe saygı kavramı çerçevesi içerisinde bu siteyi kaynak göstermeniz beni mutlu edecektir.

Sinan Şensoy
dogaldekor.com

Yorumlarınız

  1. By Enes

    Cevapla

    • Cevapla

  2. By Ayşe

    Cevapla

    • Cevapla

  3. By ....

    Cevapla

    • By Sinan SENSOY

      Cevapla

  4. By ....

    Cevapla

    • By Sinan SENSOY

      Cevapla

  5. By Seval

    Cevapla

    • By Sinan SENSOY

      Cevapla

  6. By Ayse

    Cevapla

    • By Sinan SENSOY

      Cevapla

  7. By reyhan

    Cevapla

    • By Sinan SENSOY

      Cevapla

  8. By Elif

    Cevapla

    • Cevapla

  9. By Yeşim

    Cevapla

    • By Sinan SENSOY

      Cevapla

  10. By Aylin

    Cevapla

    • By Sinan SENSOY

      Cevapla

  11. By beyhan

    Cevapla

  12. By Ayşe

    Cevapla

    • Cevapla

  13. By Nil

    Cevapla

    • Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.